Blog - Mala šola rolanja - Baby Center spletna trgovina
0

Mala šola rolanja

Mala šola rolanja

Čeprav se nam, staršem, zdi rolanje nevarno, je to vseeno eden od najvarnejših športov (bolj varen od npr. kolesarjenja in teka). Pa še zelo zabaven je.

Če želimo otroku zagotoviti uspešno, zabavno in varno učenje rolanja, upoštevajmo nekaj osnovnih pravil:

  1. Vpišimo otroka v šolo rolanja, ki traja vsaj 10 ur. Otroci se bodo v šoli rolanja naučili osnov zaščite in samostojne priprave na rolanje ter praktično preizkusili prve samostojne korake na rolerjih.
  2. V šoli rolanja se bo otrok naučil tudi pravilnega zaviranja z zavoro in pravočasnega zaustavljanja.
  3. Čeprav se bodo otroci v šoli seznanili z nekaterimi pravili, je pomembno, da z njimi vsakodnevno vadimo in upoštevamo prometna pravila.
  4. Otroka obvezno poučimo o obvezni uporabi zaščitne opreme.
  5. Otroka naučimo tudi, kako sam nadzoruje hitrost rolanja.

Ko se je naša družina prvič odpravila na rolanje, nas je bilo zelo strah poškodb. V šoli rolanja smo se naučili, da statistika o številu poškodb pravi, da ima otrok 66% možnosti, da se med rolanjem poškoduje, če ne uporablja zaščitne opreme. Ta informacija se nam je zapisala v podzavest.

Zaščitna oprema za rolanje

Kot že navedeno, je rolanje eden od najvarnejših športov. Eno od osnovih pravil varnega rolanja je, da otrok vedno nosi ustrezno zaščitno opremo. Rekreativni rolerji se premikajo s hitrostjo od 15 do 25 km/h, pri hitrostnem rolanju pa na ravnem dosežejo tudi hitrosti do 70 km/h. Ker rolanje poteka na asfaltu, ob padcu lahko pride do udarcev in prask, obstaja pa tudi velika možnost za zlom katere od kosti. Zaščitna oprema bistveno pripomore k zmanjšanju števila in resnosti poškodb.

Zaščitna oprema je enostavna in je sestavljena iz ščitnikov za dlani, komolce in kolena ter čelade.

Najpogostejše poškodbe so modrice in praske. Najbolje je izbrati takšne ščitnike, ki pokrivajo kar največjo možno površino izpostavljenih predelov.

37% vseh poškodb predstavljajo poškodbe zapestja. Po neki študiji ščitniki za dlani zmanjšajo število poškodb za kar 6-krat. Verjetnost poškodbe zapestja se znatno poveča, če se na rolanja podamo brez ustrezne zaščitne opreme ali pa če se rolanja poskušamo naučiti sami.

Ščitniki za komolce zmanjšajo možnost poškodb komolcev za več kot 80%, ščitniki za kolena pa zmanjšajo možnost poškodb kolen za vsaj 32%. Ščitniki vam popolnoma zaščitijo pred praskami, ki so lahko zelo neprijetne in potrebujejo precej časa za celjenje.

Med današnjo raznoliko ponudbo čelad lahko vsakdo najde takšno, ki mu je všeč. Pri izbiri čelade za vašega otroka preverite ali ima izbrani model oznako CE EN1078. Oznaka pomeni skladnost z evropskimi standardi, ne pove pa, ali čelada ustreza otrokovi glavi. Danes ima skoraj vsak model čelade mehanizem za prilagoditev širine. Otroško čelado pred nakupom tudi preizkusimo. Namestimo jo na otrokovo glavo in preverimo, ali se premika v levo ali desno stran. Pozorni moramo biti tudi na trakce za prilagoditev, ki gredo okrog uhlja in pod brado. Pri rolanju lahko uporabljamo tudi kolesarsko čelado – najpomembnejše je, da je čelada vedno na glavi. Ker je rolanje poletni šport, ima čelada tudi to lastnost, da otroka ščiti pred morebitno sončarico. Pri izbiri čelade bodimo pozorni še na prezračevanje - ob vročih dneh je namreč bolje imeti čelado s kar čim več odprtinami.

2/3 vseh poškodb pri rolanju nastane zaradi spontane izgube ravnotežja ali zaradi prepreke na vozni površini. Po Zakonu o varnosti v prometu so uporabniki rolerjev „pešci s kotalkami“, zato se nanje nanašajo vsi členi, ki veljajo za pešce.

Najpomembnejše opozorilo, ko otroci rolajo samostojno, brez spremstva odraslih, je: Naučimo otroka, da se, ko prečkajo cesto, obvezno ustavijo, saj vozniki ne pričakujejo, da se „pešec na kotalkah“ s takšno hitrostjo pojavi na prehodu za pešce!

Kaj moramo vedeti, ko kupujemo rolerje?

Pri nakupu rolerjev za otroke je najpomembnejša udobnost čevljev. Če čevelj ni udoben, potem se bodo otroci pri rolanju ne bodo počutili prijetno. Rolanje bo tako, namesto da bi bilo zabavno, postalo le utrujajoča aktivnost. Pri pomerjanju rolerjev je potrebno upoštevati, da noga med rolanjem lahko malo zateče. Za pomerjanje uporabite običajne športne nogavice. Rolerjev nikoli ne obuvamo na boso nogo.

Vsem, ki razmišljate o tem, ali otrok, poleg vseh igrač, ki jih že ima, potrebuje še rolerje, svetujemo – da! Ker vsaka dejavnost zunaj vašem otroku zagotavlja zdrav razvoj in zdrav organizem: rolanje namreč utrjuje celotno mišično strukturo, dviga psihomotorične sposobnosti ter razvija občutek za ravnotežje in koordinacijo. In, verjemite nam, zelo je zabavno. Tudi za starše.


Pisano v sodelovanju s portalom www.rolanje.hr.