Blog - Ko se otrok noče voziti v vozičku - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Ko se otrok noče voziti v vozičku

Ko se otrok noče voziti v vozičku

Po temeljitem premisleku, kateri voziček izbrati za dojenčka, ste komaj dočakali prvi sprehod z njim. Potem pa vas doleti 'hladen tuš', na katerega niste pomislili niti v sanjah. Vaš otrok se noče voziti v vozičku. Vedite, da niste ne prvi in ne zadnji, kateremu se je to zgodilo. Vemo, da vas s tem nismo ravno potolažili, mogoče pa vseeno imamo rešitev, ki vam dolgoročno lahko pomaga pri tem.

Včasih vsi pozabimo, da imajo tudi otroci, ne glede na to, kako majhni so še, svoj značaj in odnos, in da ne marajo brezkompromisno sprejemati vsega, kar od njih zahtevajo starši. No, vloga staršev pa je, da otroku predstavijo pomembnost sprejemanja nekaterih stvari ali sprememb, kljub temu, da otroku morda v prvem trenutku niso bile preveč všeč. 

Prvih nekaj tednov je dojenček preživel z vami, pretežno doma, največkrat kar na vaših rokah. Otrok je navajen na vas, starše, in ostale člane družine. Navajen je na vašo bližino, zaradi katere se počuti varnega. Sedaj pa je prišel čas za prvi sprehod zunaj. Dojenček je nekoliko zrasel, temperatura zraka zunaj je prijetna in čas je, da se z vozičkom odpravita ven. Otrokova reakcija ob tem pa vas je, nežno rečeno, popolnoma razočarala. Vse tisto, kar ste si mesece in mesece zamišljali, je v trenutku padlo v vodo. Vaš otrok sploh noče sesti v voziček, kar potrjuje njegovo glasno nestrinjanje. In kar je najhuje - zdi se vam, da se to nikoli ne bo spremenilo. Se sprašujete, kaj storiti v takšnem trenutku?

Bodite vztrajni! In pri tem vedite, da vztrajnost ne pomeni na grob način nastopiti proti otrokovi volji. Otroci morda ne bodo popolnoma razumeli vaših besed, bodo pa slišali vaš odnos in ton glasu. Seveda to ne pomeni, da morate povzdigniti glas, vsekakor pa moraš biti prepričan v to, kar jim govoriš. Če je vaša želja, da se z otrokom sprehajata zunaj z vozičkom, potem pri tem vztrajajte. 

Vodimo vas skozi 3 najpogostejše težave in rešitve.

Najpogostejša težava, s katero se srečujejo starši, je, da dojenček noče biti v košari vozička, ki je namenjen novorojenčkom. Otrok z vožnjo v košari izgublja občutek bližine staršev, kljub temu, da jih še vedno ves čas vidi. Včasih je dovolj, da kljub njegovemu nestrinjanju nekaj minut vztrajamo z vožnjo, da se dojenček privadi, nato lahko preostanek sprehoda mine čisto ali vsaj precej bolj mirno.

Kaj pa, če otrok kljub temu ne sprejme vožnje z vozičkom? Vzemite dojenčka ven in ga nekaj časa pestujte. Ne vi, ne on, si namreč ne želite, da bi vožnjo z vozičkom povezoval s solzami in nezadovoljstvom. Po nekaj minutah otroka ponovno položite v voziček. Včasih je potrebno ta postopek nekajkrat ponoviti, dokler se otrok ne navadi na vožnjo z vozičkom.

Nemalokrat pa se zgodi tudi, da otrok ne sprejme vožnje z vozičkom ne po prvi ne po drugi metodi. Kaj pa sploh lahko še storimo takrat? 

Čeprav je za novorojenčke priporočljivo, da se vozijo v košari, ki je ravna, kompaktna in anatomsko prilagodljiva, staršem ne preostane drugega, kot da dojenčka posedijo v športni del vozička, ki se nastavi v povsem ležeči položaj. Nekaterim otrokom namreč ni všeč to, da niso ves čas blizu staršev, drugim pa ravno obratno - da ne vidijo okolice. Poudarjamo, da je ta možnost skrajna rešitev, v kolikor prejšnji dve metodi nista delovali. Namesto športnega dela vozička lahko uporabite tudi avtosedež skupine 0/0+. Če se odločite za vožnjo v avtosedežu, ne pozabite, da le-ta ne sme biti daljša od dveh ur. Po preteku tega časa je otroka potrebno vzeti iz nje, vsaj za nekaj časa.