Blog - Kdo bo prvi? - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Kdo bo prvi?

Kdo bo prvi?

Ko pridejo v določeno življenjsko obdobje, otroci zelo radi začnejo tekmovati. Kdo bo prvi, kdo bo splezal najvišje, kdo zna najbolje … Z zdravim tekmovanjem otroci razvijajo sposobnosti, ki jim bodo prišle prav tudi, ko bodo odrasli. Naučiti se morajo, da niso vedno prvi na vrsti, ampak da je včasih dobro dati prednost drugemu. Razvili bodo empatijo in sočutje ter odnos do vztrajanja pri sprejetih odločitvah. Ni vedno najpomembnejše samo to, da uspejo, ampak da sprejmejo določeno odločitev, in delajo na tem zato, ker so prepričani, da je to zanje najboljše. Pa čeprav je to brezsmiselno divjanje po toboganu ali izkopavanje zemlje z bagrom. Igra v skupini otroke nauči reševanja problemov skupaj z drugimi udeleženimi, s čemer se otrok spozna z višjim dobrim in ne gleda samo na osebne potrebe.

Kako vemo, da je otrok vključen v nezdravo tekmovalnost?

  • Ne želi sodelovati v aktivnosti
  • Simulira bolezen, da se izogne sodelovanju v aktivnosti
  • Jasno pove, da ne želi sodelovati
  • Kaže znake depresije, žalosti, tesnobe, ima moten spanec ali izgubi apetit. Vse to je znak, da se z otrokom nekaj dogaja. Seveda otroci pred večjimi dogodki, kot je nastop v šoli ali tekma, čutijo določeno stopnjo tesnobe. Nikakor pa se ne sme to dogajati v daljšem časovnem obdobju in do te mere, da to vpliva tudi na druga področja njihovega življenja.

Otrokove sposobnosti s časom lepo napredujejo, a če je preveč osredotočen na zmago, tega sploh ne opazi. Kako otroku pokazati razliko med uspešnostjo in zmago za vsako ceno in v njem vzbuditi zdravo tekmovalnost?

  • Upoštevanje pravil: Otrok mora spoznati, da je igra zabavna le, če vsi upoštevajo pravila. Če vsak prilagaja pravila sebi, igra v skupini ni mogoča.
  • Naučite otroka zmagovati in izgubljati: Dober zmagovalec se ne posmehuje poražencem, dober poraženec pa ne kuha mule.
  • Pomembno se je truditi: Poraženec je lahko zadovoljen s seboj, kadar se zaveda, da je dal vse od sebe. Prav tako je pomembno, da se zmagovalec zaveda, s čim si je priboril zmago.
  • Zmaga ni vse: Če se otrok boji poraza, mu razložite, da zmaga ni vse; nihče ni dober v vsem, kar počne, nekaj porazov pa še ne pomeni polomije v življenju. Izpostavite nekatere druge otrokove uspehe in to, da zmagati nikakor ne pomeni biti boljši človek.