Blog - Kdaj je čas za prehod iz košare v športni sedež vozička? - Baby Center spletna trgovina
0

Kdaj je čas za prehod iz košare v športni sedež vozička?

Kdaj je čas za prehod iz košare v športni sedež vozička?

Eno izmed največjih vprašanj bodočih staršev je zagotovo tudi, kateri otroški voziček izbrati. Na voljo je toliko blagovnih znamk, barv, modelov in možnosti, pojavi pa se tudi vprašanje - ali poleg vozička kupiti tudi košaro ali ne? Preberite, zakaj je  po našem mnenju nakup košare potreben in kako le-ta skrbi za otrokovo zdravje.

Košara je priporočljiva za novorojenčke predvsem zaradi svojega ravnega položaja in čvrtega anatomskega dna, oblikovanega posebej za potrebe novorojenčka. Otrokova hrbtenica namreč za pravilen razvoj potrebuje ravno in čvrsto podlago. To je glavni razlog, zakaj se morajo novorojenčki prvih nekaj mesecev na sprehodih voziti v košari in ne v športnem sedežu vozička, četudi bi slednjega polegli v skrajno ležeči položaj. Mnogi starši so še vedno mnenja, da če bodo dojenčka dobili v poletnih mesecih, ko je vroče, da mu bo v košari prevroče. Zato dojenčka že od začetka raje prevažajo v športnem sedežu vozička. Pogosto pa pozabijo na to, da košara dojenčka ščiti pred različnimi zunanjimi vplivi - tudi pred direktnim soncem, vetrom in dežjem. 

Košara ali avtosedež?

Kot nadomestek za košaro starši pogosto izberejo kar avtosedež skupine 0 ali 0+. Avtosedež s svojo 'školjkasto' obliko sicer dodatno ščiti otroka, posebno med vožnjo z avtomobilom ali v primeru trka, za kar so tudi namenjene. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da otrok ne bi nikoli smel biti v avtosedežu več kot 2 uri skupaj. Po preteku tega časa moramo otroka vzeti iz avtosedeža, da se vsaj malo razgiba. Razlika s košaro je tudi ta, da otroka v avtosedežu veliko težje zaščitimo pred različnimi vremenskimi vplivi.

Kdaj je torej pravi čas za prehod iz košare v športni sedež vozička?

Pravi čas za prehod iz košare v športni sedež vozička je takrat, ko se otrok začne v košari dvigovati in s tem sam pokaže, da si želi sedenja in opazovanja okolice. Njihova hrbtenica je takrat pripravljena na novo vlogo. Seveda obstajajo tudi izjeme, ko se otrok sploh noče voziti z vozičkom, razen če lahko sedi in ima neomejen pogled na svet okoli sebe. Več o tem lahko preberete v našem blog zapisu "Ko se otrok noče voziti v vozičku".

Starši, bodite potrpežljivi. Današnje košare so zelo funkcionalne in imajo tudi možnost odpiranja katerega od tekstilnih delov košare za dodatno zračnost v košari. Tako ne bodo otroka motile niti nekoliko višje temperature. Izberite lahko košaro, ki bo enostavna za prenašanje. Še posebej, če živite v 3. ali 4. nadstropju zgradbe, ki nima dvigala, in boste morali košaro, vključno z otrokom v njej, do domačih vhodnih vrat prinesti po stopnicah