Blog - Kako se soočiti s pomanjkanjem spanca v prvem letu z dojenčkom - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Kako se soočiti s pomanjkanjem spanca v prvem letu z dojenčkom

Pomanjkanje spanca lahko predstavlja težavo komurkoli. Ko pa kot novopečeni starš neprestano skrbite za dojenčka in mu posvečate svojo maksimalno pozornost, lahko postaneta izčrpanost in utrujenost še bolj pereči.

Prvo leto je lahko izjemno težko za nove starše. Dobra novica je, da bodo malčki sčasoma prerastli obdobje brez rednega spanca, ne glede na to, kako težki so začetni tedni in meseci. Postopoma se bodo navadili na spalno rutino ter bodo brez težav prespali celo noč, vam pa bo na neprespano obdobje ostal samo še bežen spomin.

Vendar ni potrebno, da je vse samo sivo. Obstaja veliko različnih načinov, s katerimi si lahko pomagate pri pomanjkanju spanca v prvem letu z dojenčkom. Spodaj so našteti nekateri od njih:

1. Počivajte, ko je to možno

»Počivajte, ko počiva dojenček,« se morda sliši zelo klišejsko, ampak gre pravzaprav za zelo dober nasvet. Ker to vedno ni mogoče, izkoristite za počitek vsako priložnost, ki se ponudi. Dovolj je že, če se samo usedete in uživate v miru trenutek ali dva. To lahko storite, če dojenček počiva ali pa če ga pestuje nekdo drug. 

2. Naučite se prositi za pomoč ter jo sprejeti, ko vam je ponujena

Ko imate dojenčka, ni prav nič bolj pomembnega od tega majhnega bitjeca. To pomeni, da morajo opravki in druge obveznosti počakati oziroma jih opravijo druge osebe. Ne rabite vsega postoriti sami. Naučite se prositi za pomoč, ko jo potrebujete ter jo tudi sprejmite, ko vam je ponujena.

3. Uredite si delitev dela

Če se dojenček ponoči zbuja na vsaki dve uri, boste potrebovali dobro organizacijo, da bodo dnevi in tedni znosni. Ena od možnosti je, da uporabite črpalko za črpanje mleka, ter partnerja ob določenih dneh zadolžite za nočno hranjenje. Tako se boste lahko vsaj malenkost bolj naspali in spočili. Izmenjevanje pri hranjenju bo prav tako pozitivno pomagalo dojenčku pri navezovanju stikov z drugimi ljudmi.

4. Vzpostavite spalno rutino

Vsak dan se odpravite spat ob isti uri – tako vi, kot vaš dojenček. To vam bo pomagalo pri sprostitvi, vaš spanec pa bo bolj globok in miren. Če se boste odpravili v posteljo takoj, ko boste v posteljico položili dojenčka, bo še toliko bolje. Prav tako razmislite o vzpostavitvi sproščujoče spalne rutine. Dojenčka lahko okopate, mu berete pravljice, ga nahranite ter na koncu uspavate. Dojenčki obožujejo rutine in ko se jih navadijo, bo spanec prišel prej, prav tako pa bo tudi daljši.

5. Pojdite iz stanovanja dovolj pogosto

Dojenčki spijo ponoči veliko bolje, kadar čez dan dobijo dovolj svežega zraka in dnevne svetlobe. Kar pomeni boljši spanec tudi za vas! Preživljanje časa v stanovanju je res najlažje, ampak sprehodi in izleti so lahko izredno poživljajoči. Ko bodo sprehodi postali del vaše rutine, jih boste zagotovo oboževali.

6. Poskrbite zase

To pomeni, da jejte zdravo hrano, razgibajte se oziroma telovadite, ko ste na to pripravljeni ter poskrbite za svojo higieno. Poskušajte se prehranjevati z raznoliko hrano, izogibajte pa se kofeinu, sladkorju in visokokalorični hrani. Če dojite, je še potrebno paziti na hrano, ki bi dojenčku lahko škodovala oziroma mu povzročala prebavne težave.

7. Bodite hvaležni za družbeno podporo

S pomočjo interneta je sedaj mogoče imeti prijatelje po celem svetu, vendar ne pozabite na vaše prijatelje in družino v resničnem življenju. Če obstaja možnost, se včlanite v lokalne tečaje in skupine za mamice. Takšne družbene vezi vam lahko pomagajo pri reševanju vsakodnevnih problemov ali pa tudi psihičnih težav. Če menite, da so težave s spanjem posledica poporodne depresije, se vsekakor pogovorite o tem s svojim zdravnikom.

8. Izboljšajte spalno okolje

Uredite vaš in dojenčkov spalni prostor tako, da se bosta v njem oba počutila sproščeno. Sobo pospravite ter vanjo ne vnašajte nepotrebnih stvari in navlake. Otroška soba naj ne bo preveč izpostavljena hrupu, v času spanca jo zatemnite, pred spanjem pa lahko predvajate tudi kakšno pomirjujočo glasbo.

9. Bodite pozorni na znake pomanjkanja spanca

Pomanjkanje spanca vas lahko pripelje do kritične točke, ko so ogrožene vaše kognitivne funkcije, kar lahko vodi do resnih zdravstvenih težav. Zgodnji znaki kroničnega pomanjkanja spanca so zamegljen vid, nihanje razpoloženja, pozabljivost, težave s koncentracijo in spremembe v apetitu. Ko opazite te spremembe, je čas, da kakovosten spanec postane vaša prioriteta.

10. Uporabite varne spalne pripomočke

Na trgu lahko najdete velik nabor spalnih pripomočkov, ki zagotavljajo boljši spanec dojenčkov in staršev. Med tako veliko izbiro se je težko odločiti za tistega, ki bo zares pozitivno vplival na spalne navade vaše družine, zato mora biti nakup oziroma investicija premišljena. Eden izmed pripomočkov, ki vam bo nedvomno pomagal pri izboljšanju spanca vašega dojenčka, je otroška posteljica 4moms mamaRoo. Inovativna otroška posteljica posnema naravno gibanje staršev, zato se bodo dojenčki počutili varno in udobno, kot v vašem objemu. Posteljica ima kar 5 različnih gibov, 5 hitrosti in 4 možnosti belega šuma, ki dokazano pomirja dojenčke. Vgrajen časovnik vam bo pomagal pri vzpostavitvi spalne rutine, mrežaste stranice ter vodoodporna vzmetnica pa bosta poskrbela za varnost in udobje vašega sončka.

Končne misli

Če želite vašemu dojenčku nuditi najboljšo oskrbo, morate biti spočiti. Pomanjkanje spanca lahko negativno vpliva na vaše odločitve, s čimer lahko ogrozite ne samo sebe, temveč tudi vašega otroka. Kakovosten spanec in počitek vam bosta omogočila, da se boste lahko popolnoma posvetili skrbi za vašo malo štručko, brez nepotrebnih dodatnih obremenitev.


Tiny Love Gugalnik zibelka dremavček - denim
Tiny Love Gugalnik zibelka dremavček - denim
Dremavček/zibelka z novo zasnovanim okvirjem za bolj trden občutek je primeren za otroke do 9 kg. Uporabljate ga lahko kot zibelko z ravnim ležiščem 169 stopinj, z dvignjenim robom za miren in udoben spanec, kot gibljiv ležalnik ali kot fiksen stolček oz. ležalnik z možnostjo nastavitve nak...