Blog - Kako izbrati primerno igračo - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Kako izbrati primerno igračo

Kako izbrati primerno igračo?

Za svojega otroka vsak želi in išče samo najboljše. In med široko izbiro igrač, ki so na voljo na trgu, seveda želimo izbrati najboljšo igračo za svojega malčka. Takšno, ki bo zadostila kriterijem za dobro igračo in seveda tudi takšno, s katero se bo malček kar najbolj zabaval. Predstavljamo vam deset točk, ki vam bodo v pomoč pri izboru najboljše igrače za vašega otroka.

1. Starost: Igrače moramo kupovati otrokovi starosti primerno. Dojenčku ponavadi ne kupimo kolesa, prav tako, kakor petletniku ne kupimo ropotuljice. V ta namen so na embalaži igrač posebne oznake, ki nam dajo vedeti, za katero starost igrača nikakor ni primerna, in za katero je priporočljiva.

2. Zanimanje: Otroci že hitro začnejo kazati nagnjenje k določeni vrsti igrač. Čeprav večina otrok uživa v zlaganju kock, nekateri raje ustvarjajo ali pa se igrajo s punčkami ali vozili. Če otroka zanima samo ena vrsta igrač, mu nikakor ne kupujte samo tega, saj otrok potrebuje tudi pestrost. Mogoče bo z novo igračo spoznal, da ga zanima tudi kaj drugega.

3. Stopnja razvoja: Ne glede na to, kakšne igrače imajo njegovi vrstniki, ga z izbiro igrač ne smemo siliti v aktivnosti, ki jih še ne zmore, ali zavirati v njegovih težnjah po bolj zapletenih nalogah. Nekatere deklice pri treh letih že znajo uporabljati pletilni stroj, nekatere pa uživajo pri igranju v kuhinji.

4. Izziv: Igrača mora biti izbrana tako, da otroku predstavlja ravno toliko izziva, da se bo moral malo potruditi. Dojenček se mora naučiti v roke prijeti pametnega kužka, medtem ko štiriletniku predstavlja izziv, kako sestaviti vulkan ali pa nanizati zapestnico za mamico.

5. Znanje: Vsake vrste igrača lahko obogati otrokovo znanje. Žoga je lahko, na primer, čisto enostavna, ali pa je potiskana z različnimi motivi. Različna vozila predstavljajo različne poklice, tovornjaki z različnimi funkcijami otroka učijo o fizikalnih načelih. Glasbene igrače, tudi takšne, ki otroka spodbujajo h gibanju, so super ideja za malčka do prvega leta starosti.

6. Varnost: Vsaka igrača mora biti stoodstotno varna. Za varnost poskrbimo tudi tako, da ne kupujemo igrač, ki niso primerne za otrokovo starost. Otrokovi starosti primerne igrače moramo preveriti, ali so dovolj trdne, da nimajo ostrih robov in vogalov, da so šivi dobro zašiti, da z njih ne morajo odpasti manjši delčki, s katerimi bi se otrok lahko poškodoval.

7. Ustvarjalnost: Otroci se zelo hitro naveličajo igrač, ki same delajo vse in pri katerih nimajo veliko možnosti vpliva na igro. Najboljše so tiste igrače, ki jih otrok uporablja na čim več načinov in kombinira še z drugimi igračami. To so na primer kockesestavljanke, različna vozila z dodatki, lutke z vozički in drugimi dodatki.

8. Čistoča: Igrača mora biti preprosta za vzdrževanje. Paziti moramo, da jo lahko brez težav obrišemo, umijemo, da se na njej ne nabirajo mikrobi, zadržujejo pršice, da se lutke in oblekice lahko perejo v pralnem stroju.

9. Gibanje: Otrok mora imeti možnost trenirati svoje motorične sposobnosti, pa naj bo to gibanje s celim telesom ali fina motorika prstov. Dojenčka h gibanju spodbudimo s kužkom Fredijem, večjega otroka pa razveselimo s skirojemtrampolinom ali čisto preprosto kolebnico.

10. Družabnost in samostojnost: V otrokovo igro morajo biti enakopravno vključene dejavnosti, pri katerih ne potrebuje družbe in razvija lastno domišljijo, ter družabne aktivnosti, pri katerih se uči medsebojnih odnosov in sodelovanja z drugimi.