Blog - Kaj otroci sanjajo? - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Kaj otroci sanjajo?

Kaj sanjajo otroci?

Strokovnjaki se že desetletja sprašujejo, kdaj otroci začnejo sanjati. Ali sanjajo že kot čisto majhni ali sanje šele nekaj let kasneje? Otroci začnejo sanjati šele pri dveh letih, čeprav nekateri znanstveniki trdijo, da sanje, kot jih poznajo odrasli, nastopijo šele s 5 leti. Do takrat otroc podoživljajo dnevne dogodke.

Nemirne sanje

Otroci pogosto spijo nemirno. Če otrok spi s starši, potem je potrebno robove postelje zavarovati z varovalno ograjo. Razlogi za nemirne sanje so lahko različni. Poleti, ko so tople noči, plujejo po postelji in iščejo hladnejši kotiček. Aktivni otroci so ponoči še bolj aktivni. No, z odraščanjem bodo njihove sanje postale mirnejše.

Nočni teror

Otrok se začne primikati, se naglo poseda ali vstaja, kriči z odprtimi očmi, se brani z rokami, se skuša skriti, gleda v »prazno«, vendar ga starši ne morejo potolažiti ali umiriti. Ta pojav je značilen za otroke okoli 3. leta starosti, čeprav obstajajo teorije, da gre za zatrta čustva, ki jih otrok ni izrazil skozi dan. Ta teorija do sedaj še ni bila potrjena. Nočni teror traja do 10 minut. Ni prijeten niti za otroke niti za starše, saj otroka ne morejo z ničemer umiriti. Ko mine, se otroci umirijo, zaspijo in brez vmesnega zbujanja spijo do jutra. Zjutraj se ničesar ne spominjajo in ravno to je razlika med nočnim terorjem in nočno moro.

Nočna mora

Nočne more se pri otrocih prvič pojavijo med drugim in četrtim letom starosti. Z razliko od nočnega terorja se otroci zavedajo sanj, lahko se potolažijo in starševske besede jih pomirjajo. Nočne more so posledica strahov. Pomembno je, da stari težave ne ignorirajo in se o njej z otrokom pogovorijo. V tem primeru ne bo dovolj, če bodo starši otroku rekli: »Bile so zgolj grde sanje«.

Preverite vzrok

Preverite vzrok. Ali otrok morda doživlja neko neprijetno situacijo v vrtcu ali s prijatelji v parku? Preverite katere risanke in filme so gledali. Včasih zadostuje že zamenjava rutine. Ritual pred spanjem je za otroke pomemben. Nežne uspavanke, crkljanje ali pa morda mleko za sladke sanje bodo otroka opogumile in umirile. Po aktivnem dnevu naj bodo večeri mirni. Miren odhod k počitku jih bo pomirili in verjetno se boste izognili nočnim moram.

Vztrajajte

Vztrajajte pri rutini pri odkrivanju vzrokov in reševanju težav. Četudi vam rutino zaradi obveznosti težko zagotoviti, se potrudite. Otroci imajo radi rituale pa tudi dejstvo, da večer preživijo s svojimi starši jih bo razveselilo, umirilo in zagotovilo mirne sanje.