Blog - - Baby Center spletna trgovina
0

Jutranja slabost - vse, kar morate vedeti


»Kdaj se začnejo jutranje slabosti in ali je to dober znak?«. Spodaj si lahko preberete odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj o jutranji slabosti v nosečnosti.

KDAJ SE PONAVADI POJAVIJO JUTRANJE SLABOSTI?

Jutranja slabost se po navadi pojavi nekje med 4 in 7 tednom nosečnosti. Ni pa nenavadno, da se pojavi v 3 ali 10 tednu. Vsaka bodoča mamica na nosečnost reagira drugače. In, da, ne boste verjeli, obstajajo tudi ženske, ki jutranjih slabosti nimajo.

KAKO DOLGO PONAVADI TRAJAJO JUTRANJE SLABOSTI?

Odvisno od ženske do ženske in od nosečnosti do nosečnosti. Ponavadi popustijo tam nekje do 14 ali 16 tedna nosečnosti. Večina žensk pa potrdi, da popolnoma izginejo do 20 tedna. 

JE JUTRANJA SLABOST DOBER ZNAK?

V večini primerov je jutranja slabost znak zdrave nosečnosti. Urbani mit pravi, da nosečnost brez slabosti ne prinaša nič dobrega. Raziskave pa kažejo, da imajo nosečnice, ki veliko bruhajo v prvem tromesečju, malenkost večji riziko za splavitev.

JE JUTRANJA SLABOST MOČNEJŠA, ČE NOSIMO DVOJČKE?

Ženske, ki nosijo dvojčke, pravijo, da so jutranje slabosti močnejše, kot tiste, pri katerih so nosile samo enega otročka. Raziskovalci ta vzrok iščejo v povišani koncentraciji hormonov, ki to jutranjo slabost lahko še poslabšajo.

ALI IMAMO LAHKO JUTRANJE SLABOST IN NISMO NOSEČE?

Da, lahko, vendar to ne more biti povezano s hormoni. Ponavadi je to znak alergije na hrano, težave s prebavili, povišanim stresom ali slabimi prehranjevalnimi navadami. Če se pojavljajo dlje časa, priporočamo posvet pri zdravniku.

ALI LAHKO JUTRANJA SLABOST TRAJA ČEZ VES DAN?

Ime ni ravno najbolj posrečeno izbrano, saj se jutranja slabost lahko pojavi v kateremkoli delu dneva. Tudi ponoči. Res pa je, da se pri večini nosečnic pojavi prav zjutraj. Če se jutranja slabost pojavlja čez ves dan in ne popušča skozi daljše obdobje, priporočamo posvet pri zdravniku.

KDAJ JE JUTRANJA SLABOST NAJHUJŠA?

Tudi to je odvisno od vsake posameznike in prav tako od posamezne nosečnosti. Ženske najhujšo slabost čutijo v vmesnem času med obroki (npr. med kosilom in večerjo) ali pa po bolj težkih jedeh, ki vsebujejo več maščobe.

ALI LAHKO JUTRANJ ASLABOST PRIDE IN GRE?

Jutranjo slabost lahko dodatno sprožijo tudi zunanji dejavniki, npr. določen vonj, gib ali opravilo. Nekaj časa boste za zajtrk oboževala pečena jajca, že čez nekaj dni pa vam lahko vonj po ocvrtih jajcih sproži bruhanje. Nasvet: poskušajte se izogibati vsemu, kar zaznate, da vam poslabša stanje.

ALI LAHKO Z JUTRANJO SLABOSTJO NAPOVEMO SPOL OTROKA?

Študije kažejo, da bodo ženske, ki trpijo za močnejšimi jutranjimi slabosti, imele malenkost večjo verjetnost za punčko. Izkazalo se je, da se punčke rodijo v 53-56% nosečnosti, pri katerih so nosečnice trpele za močnejšo slabostjo.

Vir:  https://www.babybjorn.eu/pregnancy/morning-sickness-everything-you-need-to-know/