Blog - Juhu, gremo na pohod - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

Juhu, gremo na pohod

Juhu, gremo na pohod

Visoke poletne temperature so za marsikaterega malčka preveč naporne, zato je jesen idealen čas, da se odpravimo v raziskovanje sveta. In najbolj idealne so tiste lokacije, ki so v času poletnih temperatur enostavno prevroče, da bi z našimi malčki tam uživali. Torej, gremo v hribe! :)

Kljub temu, da sončni žarki v jesenskem času niso več tako zelo močni, to ne velja za območje hribov. Zato se v hribe odpravite zgodaj zjutraj, če vam to seveda dopušča organizacija časa z vašim najmlajšim članom. Vsaj pol ure pred odhodom odkrite dele telesa namažite s kremo z zaščitnim UV faktorjem. Oblecite se v več plasti, kar vam omogoča prilagajanje glede na to, kakšen napor vam predstavlja pohod, in seveda tudi vremenske razmere. Ob večjem naporu in močnejšem soncu oblačila slečete, ob morebitnem vremenskem poslabšanju pa vedno pride prav tudi dodatna vetrovka, ki vas bo zaščitila pred mrazom, vetrom in dežjem. Zato pazite, da ima vsaj en kos zgornjega dela oblačil kapuco, s katero boste zaščitili glavo. Oblačila naj bodo svetlih barv, saj boste malčka hitreje opazili v travi in gozdu.

Za udobno hojo in v izogib ožuljenim nogam so kakovostni pohodni čevlji vedno dobra izbira. Prav zato, ker se malčkova noga še razvija, moramo dobro zaščititi predel gležnjev in stopala. Da bo otroku med hojo udobno in da bo navkljub naporom še vedno užival med raziskovanjem hribov, ga obujte v močne čevlje s podplatom, ki nudi dober oprijem. Če je le mogoče, naj bodo čevlji visoki in zračni. Naj vam ne bo škoda denarja za dobro pohodno obutev. Takšne čevlje lahko čez leto uporabljate za pohodno obutev, v snežnem vremenu pa kot zimski škorenj, ki ščiti pred mrazom, vlago in snegom.

Če se na pohod odpravljate z malčkom, ki še ni najbolj samostojen v svojih korakih, priporočamo, da ga vsaj delček poti pocrkljate in mu omogočite miren počitek. Posebni nahrbtniki so idealni za ta namen, saj malčka ščitijo z dežnim pregrinjalom, imajo pa tudi žepke za shranjevanje potrebščin, ki na pohodu vedno pridejo prav. Ena boljših pogruntavščin je termo steklenička, v kateri tekočina ostane hladna ali topla.

Opremljeni smo, kam pa gremo? Bodite realistični glede izbire pohoda. Malčki niso ravno poznani po tem da radi daleč in hitro hodijo. Ampak glede hoje v hribe pa imajo pravilni pristop: ne gre za cilj, ampak za raziskovanje in zabavo na poti do vrha. Pustite jim opazovati rože, kamne, živali in raziskovati okolico.

In kam gremo?
Za letošnjo jesen priporočamo obisk Velike planine. Dostop s prelaza Černivec je enostaven, zahteva le slabo urico hoda v hrib in že se znajdete v objemu planin, gorskega cvetja, kravic in svežega gorskega zraka.