Blog - Izkušnja očka: vsi strahovi bodočega očeta - Baby Center spletna trgovina
0

Izkušnja očka: vsi strahovi bodočega očeta

Izkušnja očka: vsi strahovi bodočega očeta

Trenutek, ko se začnejo spremembe v življenju staršev, je trenutek, ko test nosečnosti pokaže tisto magično črtico. Takrat imajo bodoči starši še slabih devet mesecev časa, da se pripravijo na popoln preobrat v svojem življenju. Vsi starši bodo potrdili, da se jim je življenje popolnoma spremenilo, ko je na svet prišel otrok; od organizacije prostega časa do tistega večjega in veliko bolj pomembnega - skrbi za novo življenje.

Mame novo spremembo ponavadi prenesejo nekoliko bolje, saj otrok v njih raste celih devet mesecev. Kaj pa očetje? Njih pogosto neupravičeno zapostavljamo. Vendar gredo tudi očetje, tako kot mame, skozi svoje strahove. Le da za razliko od mam očetje svojih strahov ponavadi ne izrazijo javno.

Govorili smo z očkom, ki je z nami podeli svoje strahove in vprašanja, s katerimi se je boril skozi nosečnost svoje soproge.

Boris: »Za nas nosečnost ni bila nekaj, kar se je pač zgodilo, bila je načrtovana. S soprogo sva si vzela dovolj časa, da sva uživala v vseh skupnih trenutkih, potovanjih ali majhnih obredih, saj sva se zavedala, da zanje ne bo več toliko časa, ko se nama bo pridružil otrok. Čeprav sem se otroka močno veselil, sem se v teh devetih  mesecih občasno vseeno vprašal, ali sem na to zares pripravljen. V nekem trenutku sem se začel panično bati, ali bova otroku lahko privoščila vse nujno potrebno za življenje, ali bova dobra starša, ali bova naredila veliko napak pri vzgoji,… Najhuje je bilo, ko sem se pogovarjal s prijatelji, ki imajo starejše otroke, in so mi pripovedovali o izkušnjah iz vrtca ali parka. Tiste noči nisem dobro spal, saj so se mi v glavi porajala raznorazna vprašanja.«

Pomembno je poudariti, da večina očetov doživlja isto. Strah pred varnostjo, vlogo očeta in starša ter in stotine vprašanj niso nič neobičajnega. Pomembno je, da tudi očka deli svoje strahove s partnerko, saj jih je lažje prebroditi v dvoje. To je naš sogovornik tudi naredil.

»V nekem nočnem pogovoru sva odprla dušo drug drugemu in si izmenjala vse strahove. Mislim, da je bilo njej lažje, ko je spoznala, da greva skozi enake strahove, meni pa je bilo lažje, ker sem ji odprl svojo dušo. V tem trenutku sva se odločila pustiti, da življenje naredi svoje, in prenehala skrbeti. Štela sva zadnje tedne pred prihodom otroka in se odločila posvetiti pripravi nanj, ne pa pustiti skrbem, da naju preganjajo. In tudi danes, ko je najina deklica z nama že leto in pol, vsaka nova situacija v meni prebudi skrb. Sedaj, ko je začela hoditi v vrtec, imamo malce drugačne strahove od tistih pred njenim rojstvom. Tedaj sva skrbela, ali jo bova znala preobleči, ali jo bova poškodovala, ker nimava izkušenj z malimi otroci in podobno. Sedaj naju skrbi kako preživlja dneve v vrtcu, ali bo prehlad hitro minil in ali bo padla, ko brezbrižno teče. Vsak dan se pojavi kakšno novo vprašanje!«

Vsako obdobje starševstva prinaša nove strahove in pomembno je, da se z njimi soočimo. Tako osebno, kot skupaj s partnerjem. Vse to so čari starševstva.