Blog - Izbor primerne otroške obutve - Baby Center spletna trgovina
0

Izbor primerne otroške obutve

Izbor primerne otroške obutve

Primerna izbira obutve je za razvoj otroških stopal izjemno pomembna. S pravilno izbiro obuvala lahko otrokov gibalni razvoj tudi kakovostno podpremo, medtem ko z neprimerno izbiro lahko razvoju otroškega stopala naredimo več škode kot koristi.

Primeren čevelj mora otroku nuditi primerno zaščito pred zunanjimi vplivi, hkrati pa gibanja stopal, ravnotežnostnih odzivov in razvoja samega stopala ne sme omejevati. Čevelj mora biti čim bolj mehek in narejen iz naravnih in zračnih materialov, ki stopalu omogočajo dihanje. Čevelj, ki je dovolj mehek, se lahko z rokami prepogiba tako po dolžini kot po širini, prav tako pa mora biti upogljiv tudi po diagonali. Še posebej mehek in upogljiv naj bo čevelj v predelu prstkov. Ravno zaradi upogljivosti je pomembno, da čevelj ni narejen iz trših umetnih materialov.

Ker je za stopala izjemnega pomena, da sta hoja in položaj stopala v obuvalu čim bolj aktivna, je važno, da je notranji podplat čevlja čim bolj raven, torej brez dodatnih trših opor za stopalne loke. Če opore za stopalne loke na podplatu so, naj bodo le-te čim bolj mehke in čim nižje. To preverimo tako, da s prsti pritisnemo na oporo in če se ta ugrezne, je to v redu. Kajti trde opore za stopalne loke odvzamejo aktivnost stopalu. Stopalo se nasloni na oporo in je pasivno, saj se ne potrebuje več aktivirati za vzdrževanje primernega položaja med gibanjem, stojo. V kolikor je opora nizka in mehka ali pa je sploh ni, stopalo bolj aktivno zadržuje položaj, s čimer vplivamo na aktivacijo stopalnih lokov. Še posebej med hojo, ko je stopalo še bolj aktivno, prav tako pa v bolj statičnih položajih, ko je primeren položaj stopala še toliko bolj pomemben. Ker se prstki med hojo, v fazi prevzema teže in odriva, razširijo, je pomembno, da so čevlji v predelu prstkov dovolj široki, da ne pride do tiščanja in morebitnih nevšečnosti, povezanih s tem.

Še posebej v pomladnih dneh je zaželeno, da čevelj ne sega čez gleženj. S tem omogočimo v gležnju in stopalu bolj dinamično odzivanje na podlago, po kateri otrok hodi, in s tem bolj kakovostne ravnotežnostne odgovore - še posebej pri hoji po neravni podlagi, pri plezanju in otroški igri. Ravno iz tega vidika moramo biti pozorni tudi na debelino in trdoto podplata, ki naj bi bil čim tanjši, in posledično tudi dovolj mehek za kvalitetno spodbujanje vzorca hoje peta-prsti.

Pomembno je tudi, da otroku izberemo čevelj primerne velikosti. V kolikor otrok čevelj pomeri, je bistveno, da z obutim čevljem otrok stopi na podlago, da prenese težo na obuto nogo. Velikost noge se namreč poveča, ko jo obremenimo s težo telesa. Ko otrok stoji z nogo na tleh v obutem čevlju, mu stopalo pomaknemo čisto naprej, toliko da so njegovi prstki še iztegnjeni. Za peto mora ostati prostor, kamor lahko sežemo s svojim prstom. Če otrok stopala ne more pomakniti naprej, mogoče zaradi visokega narta ali česa drugega, mu mora ta dodatni prostor ostati spredaj pri prstkih. Če tega dodatnega prostora za peto ali pri prstkih ni, je čevelj premajhen in je potrebno izbrati večjo številko čevlja.

Pri kupovanju čevljev preko spleta je pomembno, da izmerimo velikost otroškega stopala. Otrok lahko stopi na list papirja, mi pa mu obrišemo stopalo. Izmerjeni dolžini dodamo še dodaten prostor nekje od 7 mm do 1 cm, odvisno tudi od širine stopala. Na koncu, ko otrok čevelj obuje, je pomembno, da ga dobro zapnemo/zavežemo in da je peta postavljena čisto do konca čevlja. Otrok naj se v čevljih sprehodi, čevelj se med hojo ne sme sezuvati.

Dobro je vedeti tudi to, da nošenje že predhodno rabljenih čevljev za kakovosten razvoj otroških stopal ni priporočljivo. Že nošen čevelj je obrabljen, znošen po vzorcu hoje drugega otroka. S tem, ko tak čevelj obuje drug otrok, mu s tem nezavedno vsiljujemo vzorec gibanja in hoje nekoga drugega. Zaradi tega je priporočljivo, da otroci nosijo le nerabljene čevlje.

Če bomo pri izbiri in nakupu čevljev pozorni na vse te stvari, bomo za razvoj otroških stopal naredili največ kar lahko.


Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka RNO

Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka s specialnimi znanji iz razvojne nevrofizioterapije. Pri svojem delu se srečuje z dojenčki in otroci, ki imajo tako manjše kot tudi večje motnje v razvoju. Ker so starši tisti, ki večino časa preživijo skupaj s svojim otrokom, daje velik poudarek tudi na učenju staršev - tako pravilnega ravnanja s svojim otrokom kot tudi individualno prilagojenih vaj. Poleg otrok s težavami v razvoju daje velik poudarek tudi na razvojno gibalne vaje in pravilno ravnanje z dojenčki, ki nimajo težav z razvojem, lahko pa pri slednjih na tak način vseeno bistveno pripomoremo k boljši kakovosti njihovega gibalnega razvoja.