Blog - Apčiha, prihajajo prvi prehladi - Baby Center spletna trgovina
0

Apčiha, prihajajo prvi prehladi

Apčiha, prihajajo prvi prehladi

Z jesenjo se v družine z malimi otroci vrne tudi nebodigatreba, ki ga starši zelo dobro poznamo – prvi prehladi in najrazličnejše bolezni. K temu prav nič ne pripomore tudi jutranja megla, nižje temperature in malce prepiha, ki malčka ujame ravno takrat, ko najmanj pričakujemo. In že se znajdemo v začaranem krogu suhega pokašljevanja, kuhanja vročine in svečk, ki silijo iz malih noskov.

Otroci še nimajo popolnoma razvitega imunskega sistema, zato jih iz tira lahko spravi že tudi najmanjša sprememba, pa naj bo to sprememba vremena, včasih pa je dovolj že nekaj fizičnega napora v nepravem času, ko se v otročku že nekaj kuha. Čeprav mislimo, da ni tako, velikokrat otroci omagajo tudi pod težo stresnih bremen, kot je nesoglasje v vrtcu ali pisanje kontrolne naloge v šoli.

Starši pa moramo biti na to pripravljeni in sprejeti bolezen otroka kot del odraščanja. Čeprav se nam otrok smili in bi najraje na sebe prevzeli vso njegovo bolečino, je pomembno, da ohranimo zdravo kmečko pamet in otroku nudimo vso podporo, ki jo od nas potrebuje.

Ko se pokažejo prvi znaki obolenja, mame najprej pomislimo na merjenje vročine. V trgovinah najdemo najrazličnejše modele termometrov, ki se med seboj razlikujejo po funkcionalnosti: digitalni, infrardeči, za merjenje pod pazduho, na čelu ali v ušesku, z gibljivo konico, z displejem ali brez. Pomembno je, da ob nakupu definiramo najustreznejšega za svojega otroka in se spoznamo s specifikami posameznih modelov. Višina telesne temperature in nihanje le-te je pomembna informacija, na podlagi katere bo pediater lažje določil stanje vašega otroka.

Med prehladnimi obolenji je zaprt nosek ena najbolj motečih tegob, saj so dihalne poti dojenčka anatomsko še nezrele, zato potrebujejo nekaj časa, da se naučijo pravilno dihati skozi usta. To se zgodi pri približno 6. mesecu starosti. Ne samo ko pride do zaprtja, izpiranje noska s fiziološko raztopino ali hipertonično raztopino je priporočljivo tudi v času, ko nosek ni neprehoden. V kolikor nos ni dobro čiščen vsakodnevno, lahko pride do zamašitve kanalov, s čemer lahko pride do vnetja ušes.

Kaj pa, ko otroci še ne znajo pihniti v robček?

Pihanja iz nosa se morajo namreč naučiti, kar pa ni vedno tako enostavno in potrebno je veliko treninga, saj otroci največkrat namesto ven, »potegnejo noter«. Poznamo kar nekaj tehnik učenja, s katerimi se z otroci lahko tudi zabavate: 

  1. Nastrgamo kosme vate, jih položimo na mizo in otroku zapremo usta. Otrok mora s silo zraka iz nosu premakniti kosme vate.
  2. Pihanje svečk. Prižgemo rojstnodnevne svečke in otrok naj jih upihne skozi nos.
  3. Kako pihne slonček? Otroka poskusimo prepričati, da ponazori trobljenje slona čez trobec.

Otroški noski so zelo občutljivi, zato uporabljajte mehke robčke, za dodatno vzpodbudo poiščite takšne z otroškimi motivi.

Če pri roki nimate nosnih raztopin, v kopalnici odprite vročo vodo in ustvarite paro, ki bo pomagala odpreti dihalne poti in zmehčala gosto sluz, ki blokira dihalno pot. Po slabih 10 minutah naj otrok pihne in sčisti nos. Pri manjših otrocih lahko uporabite tudi nosni aspirator, vendar ne več kot 3-krat dnevno, da ne poškodujete otrokove sluznice.


Inhalator je tista čudežna premična naprava, pripomoček za vlaženje dihal, ki naredi sluz bolj tekočo in otroku olajša ter omili kašelj. Prednost inhalatorja je ta, da ga lahko vzamete s seboj tudi na pot. Velikokrat se otroci ustrašijo nastavka za usta, skozi katerega naj bi dihali. Čez posteljico enostavno napnite tetra plenico ali manjšo rjuho, da ustvarite šotor, cev inhalatorja pa napeljite v ta šotor. Tako bo otrok med inhalacijo mirno počival in se ne bo niti zavedal, kaj se dogaja. Olajšanje za otroka in zmaga za mamo!


Na dobro počutje med drugim vpliva tudi zračna vlaga v stanovanju. Idealna relativna zračna vlaga je med 50 in 60 %. Relativna vlažnost se zniža še posebej v zimskem času, ko se hladen zunanji zrak v prostoru ogreje. Za doseganje udobne in zdrave zračne klime v prostorih je priporočljivo pogosto, a kratkotrajno zračenje ter kontrolirana temperatura in vlažnost zraka. Pri vlaženju si lahko pomagamo z vlažilci zraka, za katere pa strokovnjaki, tako kot za inhalatorje, priporočajo, da se uporablja zgolj voda, nikakor pa ne eterična olja.


Bolan otrok potrebuje pozornost staršev, ki mu nudijo tolažbo, nežnost ter razumevanje do bolečin in nelagodja, ki ga čutijo. Otrok naj se potolaži tudi s svojo najljubšo igračko, zato je zelo pomembno, da v času odraščanja vzpostavite odnos do »ninice«. Prebirajte knjigice, poslušajte glasbo, pogovarjajte se z otrokom, veliko naj pije, predvsem pa mu pustite čas, da se umiri, spočije in si nabere novih moči.

V kolikor je le mogoče v službi koristite proste dneve za nego otroka. V primeru da to ni mogoče, nego bolnega otroka zaupajte osebi, ki je otroku blizu. Dajte natančna navodila za nego, ne pozabite pa pustiti tudi telefonske številke, na kateri ste ves čas dosegljivi.