Blog - 5 idej za zabavo v zimskih mesecih - Baby Center spletna trgovina
Izberite poslovalnico za prevzem
0

5 idej za zabavo v zimskih mesecih

5 idej za zabavo v zimskih mesecih

V zimskih mesecih otroci manj časa preživijo zunaj. Čeprav je igra na svežem zraku priljubljena tako med malčki kot tudi nami, starši, pa nas nizke temperature, padavine in mrak, ki pade že zelo zgodaj, pri tem omejujejo.

Večina otrok uživa ob igri na snegu. Več centimetrov snega zapade, več zabave se obeta! Priljubljene igre na snegu so izdelava snežaka ali angelčkov v snegu, ne smemo pa pozabiti tudi na sankanje in kepanje. Če so vam te klasične igre dolgočasne, potem vam predlagamo nekaj novih: naredite luknjo v snegu in vsakemu družinskemu članu dodelite določeno število sneženih kep. Za lažje razlikovanje kep, lahko te pobarvate s črnilom – vsak družinski član ima lahko svojo barvo kepe. Sledi čas za tekmovanje – zmagovalec je tisti, ki v luknjo vrže največ kep.

Kaj pa, ko nam vremenske razmere ne dopuščajo igre na snegu? Tudi otroci namreč lahko izgovorijo stavek, ki se ga starši najbolj bojimo: »Dolgčas mi je!« Imate v tem primeru pri roki kakšno rešitev? Če nimate, imamo mi odličen nasvet – steklenica z idejami! V steklenico napišite vse družabne igre, ki jih imate doma in ideje za skupno igro, ki se jo radi igrate. Da bo bolj zabavno, lahko steklenico tudi okrasite. Otrok naj iz steklenice izžreba en papirček in skupaj preberite ime igre, ki jo boste igrali.

5 idej za družinsko zabavo

1. Igra ugibanja: Poleg mnogim priljubljenega Pictionary-ja lahko igro ugibanja igrate tako, da se razporedite v pare in namesto, da pojme rišete, jih oblikujete iz mase za oblikovanje. Gre za morda malo večji izziv, ki pa je enako, ali pa še bolj zabaven.

2. Matematika morda ni najbolj zabavna za vse otroke, vendar pa je učenje skozi igro še kako zabavno. Ste vedeli, da se otroci z igranjem kart tudi učijo matematike?

3. Igranje vlog je ena izmed najbolj pogostih iger. Deklice rade kuhajo, dečki pa popravljajo. Seveda so zamenjave vlog tudi zaželene, saj se otroci skozi igro učijo različnih življenjskih situacij.

4. Projekti »Naredi sam«: Vemo, včasih povzročijo nered, vendar je ponos v otroških očeh neprecenljiv

5. Družabne igre: Ko niste prepričani kako se zabavati, so tu družabne igre. Izberite jih glede na starost in interese otroka. Če vam zmanjka idej, kaj otroku podariti, vedite, da boste vsakogar razveselili s katero od družabnih iger.

Zakaj je igra pomembna?

Igra se včasih zdi le kot vsebina za zapolnitev časa, vendar je izjemno pomembna za otrokov razvoj. Utrjuje koordinacijo gibov in stimulira možgane (spodbuja ustvarjalnost in reševanje problemov), otroke uči novih situacij in jih postavlja pred izzive ter utrjuje njihovo samozavest. Otrok skozi igro razvija socialne veščine, ki pomagajo pri kasnejših odnosih ter pri ustvarjanju in ohranjanju prijateljstev. In še tisto najbolj pomembno: med igro, ko se starši spustimo na raven otroka, se krepi čustveni odnos med staršem in otrokom, kar ustvarja dobre temelje za prihodnost. Skozi igro otrok spontano vadi in razvija vse vidike razvoja – govor in komunikacijo, socialne veščine, zaznavni razvoj in razvoj motorike. Skozi igro se razvija odnos starš-otrok in lajša postavljanje zahtev in mej pri obnašanju otroka. Čeprav se igra zdi spontana, verjamemo, da že sedaj nanjo gledate z drugimi očmi.