Blog - 10 nasvetov za prijetno spanje v poletnih nočeh - Baby Center spletna trgovina
0

10 nasvetov za prijetno spanje v poletnih nočeh

10 nasvetov za prijetno spanje v poletnih nočeh

Dan za dnem, teden za tednom, temperature so vedno višje. Vročino, ki jo že odrasli težko prenašamo, dojenčki in otroci prenašajo še težje. Najtežje jim je ponoči, ko vročina ostane v stanovanju. Z nekaj enostavnimi ukrepi poskrbite za ustrezno hlajenje vaših najmlajših in jim (pa tudi sebi) omogočite miren spanec.

1. Že podnevi pripravite otroka na spanje

Če dojenčka še dojite, potem materino mleko tekom dneva zadošča, če pa dojenček že uživa gosto hrano, potem mu ne pozabite tekom dnevna kar čim večkrat ponuditi vodo. Hrana naj bo lahka, v vmesne obroke oz. malico pa vključite kar čim več sadja.

2. Bombažna posteljnina

Bombaž je naravni material, ki vpija znoj, obenem pa je koži prijeten. Preverite sestavo posteljnine in, v kolikor je potrebno, kupite novo.

3. Oblačila

Starši novorojenčka se ves čas ukvarjajo z vprašanjem, kako novorojenčka pravilno obleči. Večina staršev izbere bombažna oblačila, ki so, tako kot posteljnina, zaradi naravne sestave najboljša izbira za otroka. V kolikor je temperatura v stanovanju nad 25 stopinjami Celzija, je povsem dovolj, da dojenčka oblečete v bombažni bodi s kratkimi rokavi. Če je temperatura v stanovanju nižja, mu oblecite še nogavičke.

4. Kopanje

Otroka lahko v vodi osvežite tako v morju kot tudi v udobnosti svojega doma. Osvežitev na morju (v jutranjih ali poznejših popoldanskih in večernih urah), v bazenu, v senci ali pa v domači kopalnici, bo otrokom enako prijala. Med kopanjem v banji se bodo zabavali, in najpomembnejše, tudi ohladili.

5. Pokriti otroka ali ne?

Starši pogosto mislijo, da je otrokom hladneje kot njim, vendar temu ni tako. Če se sami ne pokrijete, potem tudi otroka ne pokrivajte. Otroku bo hitro prevroče in se bo ponoči zbudil.

6. Otroka ohladite s hladno oblogo

Papirnati ali bombažni robček navlažite z mlačno vodo in z njim nežno umijte otrokovo kožo. Obloge ne smejo biti prehladne, saj bi takšne predstavljale šok za otrokovo nežno telo. Obloga, ki je za stopinjo ali dve hladnejša od telesne temperature otroka, bo dovolj osvežilna, ob tem pa ne boste ogrožali njegovega zdravja.

7. Zamenjajte mesto spanja

Otrok se v svoji posteljici hitro segreje, zato ga vročina lahko hitro zbudi. Dokler vročina ne poneha, naj otrok spi v vaši postelji, saj je večja in zato bo imel otrok dovolj prostora, da se premakne na drugi, hladnejši konec postelje. Seveda ne pozabite na zaščito postelje.

8. Zaščitna ograjica

Večina staršev otroško posteljico zagradi z zaščitno ograjico. V dnevnih, ko temperatura povzpne visoko nad 30 stopinj Celzija, odstranite zaščitno ograjico, da bo imel otrok večji pretok zraka in s tem nižjo temperaturo v posteljici.

9. Termometer

V sobo, v kateri spi otrok, postavite termometer in spremljajte temperaturo. Po potrebi ohladite zrak v sobi tako, da odprete okno. Hlajenje s klimo v otroških sobah ni priporočljivo. V kolikor je hlajenje s klimo edina možnost, potem usmerite izpust hladnega zraka proti stropu.

10. Prepoznajte znake dehidracije

Suha in lepljiva usta, zaspanost, redko odvajanje vode in jok brez solz. Poskrbite, da otroku dovolj pogosto ponujate vodo ali materino mleko. Bolje je, da otroku nudite večkrat po manjši obrok kot manjkrat po obilnejši obrok.