Blog - 10 koristi barvanja za otrokov razvoj - Baby Center spletna trgovina
0

10 koristi barvanja za otrokov razvoj

10 koristi barvanja za otrokov razvoj

Dejstvo je, da otroci zelo radi barvajo. Ni pomembno kaj, kje in kako, dovolj je le list papirja z motivom, nekaj barvic in njihov dan bo popoln. No, mogoče ne ves dan, zagotovo pa vsaj urica. Otrokov naravni vzgib ni le namenjen zapolnjevanju prostega časa, ampak v sebi nosi veliko dobrega za psihični, spoznavni in kreativni razvoj otroka.

Zato vam danes predstavljamo 10 koristi barvanja:

1. Barvanje razvija motorične spretnosti

Otroci z barvanjem nadgrajujejo motorične spretnosti. Med barvanjem se z gibanjem razvijajo mišice prstov, zapestja in celotne roke. Fina motorika, ki je spodbujena z držanjem barvice, pa otroku pomaga pri manipulaciji z manjšimi objekti. Te spretnosti otroci stalno nadgrajujejo in tako lahko razvijejo lepo pisavo in bolj natančni pri različnih športnih aktivnostih.

2. Barvanje otroka pripravlja na šolo

Izobraževanje v učilnici poteka na strukturiran način. Učno snov po nareku zapisujejo v zvezke, izpolnjujejo delovne zvezke ali rešujejo različne naloge. Pobarvanke na posameznem listu ali v knjigi otroka pripravljajo na takšno strukturirano delo.

3. Barvanje spodbuja kreativnost

Čeprav imajo pobarvanke začrtane linije, pustite otroku, da izrazi svojo kreativnost in različne pristope k problemu.  Pobarvanke izzivajo domišljijo in spodbujajo otroka k razmišljanju in  iskanju novih idej na naraven način.

4. Z barvanjem otrok razvija ročno pisanje

Gibljivost, moč in pozornost na podrobnosti so osnove za pisanje tiskanih in pisanih črk. Z barvanjem se te spretnosti se dodatno razvijajo, tako da otrok kasneje ročno pisanje dojema kot enostavno in naravno.

5. Z barvanjem dojema, razpoznava in ločuje barve

Otrok se mora imena barv in odtenkov naučiti. Z barvanjem poleg osnovne barvne palete otrok spoznava njihove odtenke, spoznava širšo barvno paleto, na kateri so tudi bolj nepoznane barve, hkrati pa z različnim pritiskom barvice spoznava tudi jakosti barv. S širokim naborom barvne palete pa se otrok uči še nekaj bolj pomembnega: načrtovanja. Če ima na voljo več barv, se mora odločiti in načrtovati zaporedje uporabljenih barv.

6. Z barvanjem izboljša koordinacijo med očmi in roko

Otroci morajo koordinacijo med očmi in rokami kot tudi sposobnost osredotočenja razviti. Vsakršna dejavnost, ki spodbuja razvoj le-tega je zato več kot dobrodošla: držanje barvice, izbira barve, barvanje na točno določenem mestu in tudi šiljenje.

7. Z barvanjem spoznava meja, strukture in dojema prostor

Spoznavanje meja je pomemben del otroškega in najstniškega razvoja. Četudi se bo otrok razvil v upornika, je zanj dobro, da najprej spozna pravila, katerim se bo kasneje uprl. S pobarvankami se otrok uči o linijah, oblikah, barvah, odtenkih, zornih kotih in vzorcih.

8. Z barvanjem do izboljšane samozavesti in samozaupanja

Z razvijanjem sposobnosti dokončanja naloge, se gradi tudi otrokova samozavest in samozaupanje. Opazujte njegovo vedenje, ko zaključi z barvanjem: drža je pokončna in zelo lepo kaže ponos in veselje do dokončane naloge.

9. Otrok se z barvanjem tudi izraža 

Vsak človek se izraža na drugačen, svojstven način, vendar otroci to že po naravi to najraje delajo na vizualen način (risbe, pobarvanke, pisanje, barvanje, … ).  Barvanje vključuje več mehanizmov samoizražanja, saj se otrok mora odločati o formi pobarvanke, barvah, odtenkih in tudi sprejeti odločitev, na kakšen način bo pobarval vsebino (natančno, čez črto, močni pritiski, vzorci, itd.)

10. Barvanje je terapija za premagovanje stresa

Barvanje na otroka deluje tudi pomirjujoče, sploh če otrok  nima druge možnosti za izražanje morebitne stiske ali mešanih občutkov, ki jih doživlja v svojem življenju.

Barvanje pa ni koristno samo za otroka, vendar tudi za vas, starše in stare starše, oziroma za vse tiste, ki otroka pri tem spremljajo. Z barvanjem se dihanje umiri, doseže se čuječnost, prisotnost v danem trenutku, v katerem se tkejo močne vezi med ljudmi, ki sodelujejo v tem kreativnem ustvarjanju. Zato si večkrat vzemite čas, sedite zraven svojega malčka, vzemite v roke barvice in se sprostite  v čudovitem svetu barvanja. Otrok vam bo hvaležen.


NAŠE POBARVANKE ŽE ČAKAJO NA VAŠE SPRETNE PRSTKE! :)

Sedaj pa hitro preveriti vse zgoraj napisano! Barvice v roke in veselo k barvanju pobarvank! Tukaj lahko natisnete 6 simpatičnih pobarvank z našimi novimi ikonami - žirafo, slonom, štorkljo in dinozavrom, ki smo jih pripravili za vaše najmlajše.