Brskaj po izdelkih

Brskaj po vsebinah

logo-1.gif

Regulativa i-Size - kaj je to?

Nov Evropski standard z oznako ECRS 129 oz. bolj znan pod imenom i-Size je razvil odbor strokovnjakov pod okriljem Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo, in sicer z namenom izboljšanja varnosti otrok v cestnem prometu v Evropi.

Standard  i-Size je v veljavo stopil 9. julija 2013. Trenutno se vzporedno uporabljata oba standarda - ECE R44/04 in ECRS 129. Tako se lahko avtosedeži, ki so v skladu s katerim od teh standardov, še naprej prodajajo in varno uporabljajo.

i-size-1-1100x400.jpg

Zakaj novi standard?

  1. Avtomobilske nesreče so na prvem mestu med vzroki smrti pri otrocih.*
  2. Uporaba in namestitev varnostnih avtosedežev ni optimalna:
  • 52% vseh varnostnih avtosedežev, ki se pritrdijo z varnostnim pasom, je nameščenih nepravilno, od tega kar 27 % z večjimi napakami.**
  • Preveč staršev svoje otroke prezgodaj prestavi v varnostni avtosedež, obrnjen v smeri vožnje (iz varnostnega avtosedeža skupine skupine 0 oz. 0+ v varnostni avtosedež skupine 1).
  1. Standard ECE R44 ne vključuje kriterijev za testiranje varnostnih avtosedežev, ki so udeleženi v prometni nesreči s stranskim trkom.

* Vir: WHO (2007), EEVC Working Group 18 Report Child Safety (Feb. 2006)

** Vir: www.protectchildgb.org.uk

Z uvedbo standarda i-Size je uporabnikom pri nakupu novega varnostnega avtosedeža za dojenčka ali otroka na voljo še ena možnost za izbiro, ki je v skladu z najnovejšimi standardi.

Standard i-Size je sestavljen iz treh standardov:

  • ECE R129, ki se nanaša na varnostne zadrževalne sisteme za otroke (CRS),
  • ECE R16, ki opredeljuje sistem varnostnih pasov v vozilih in prostorske zahteve za ISOFIX in
  • ECE R14, ki opredeljuje zahteve glede vzdržljivosti sidriščnih točk in talnega dela avtomobila.

Otroški avtosedeži i-Size so homologirani z vsemi i-Size avtomobilskimi sedeži in s skoraj vsakim vozilom, opremljenim s sistemom Isofix. Na ta način boste veliko lažje našli pravi sedež za vaše vozilo. Da je vaše vozilo opremljeno z i-Size sedežem boste prepoznali po logotipu na ustreznem sedežu ali našli v knjižici z navodili za uporabo vašega vozila. Če nimate homologiranega vozila i-Size, morate pri proizvajalcu otroškega avtosedeža preveriti seznam ustreznih vozil.

kako-izbrati-pravi-sedez-5-1100x575.jpg

TEMELJNA NAČELA i-SIZE

Trenutno sta v veljavi dva varnostna predpisa glede varnega prevoza otrok v vozilih: ECE R44 in novi ECE R129.

ECE R129 se bo izvajal v treh fazah: Glavni del 1. faze, poznan kot i-Size, je v veljavi od leta 2013.  2. in 3. faza sta trenutno še v razvoju.

Cilj nove uredbe je še dodatno izboljšati varnost otrok v vozilu, poenostaviti združljivost otroških avto sedežev z avtomobili in poskrbeti, da bodo izbira, namestitev in uporaba otroških avto sedežev enostavnejše na dolgi rok. 

I-Size temelji na 5 pomembnih točkah, določenih v novem varnostnem predpisu.

1. Zakonska obveza: Dojenčki se morajo voziti v nazaj obrnjenem otroškem avto sedežu do 15. meseca starosti

V primeru čelnega trka je dojenček v nazaj obrnjenem sedežu potisnjen v otroški avto sedež. Posledično sta bistveno bolje zaščitena zlasti dojenčkova glavica in vrat. V prvih mesecih mora biti dojenčkova glavica še posebej dobro zaščitena, saj je v primerjavi s celim telesom nesorazmerno velika, podprte pa morajo biti tudi dojenčkove še vedno šibke vratne mišice.

2. Razvrstitev otroških avto sedežev glede na otrokovo višino

Do sedaj je bila otrokova teža odločilen dejavnik pri izbiri otroškega avto sedeža. Z uvedbo i-Size so vsi otroški avto sedeži razvrščeni glede na otrokovo višino – podobno kot pri izbiri velikosti oblačil. Na ta način boste lažje izbrali pravi sedež in se izognili prezgodnji izbiri naslednjega sedeža.

3. Izboljšana zaščita v primeru bočnega trka

Bočni trk je eden od najpogostejših scenarijev* pri trkih. Zato i-Size, kot prvi varnostni predpis za otroške avto sedeže, zahteva visoko stopnjo zaščite v primeru bočnega trka. Pri tej vrsti trka je deformacijska cona veliko manjša kot pri čelnem trku ali trku od zadaj. Ker ima vozilo manj prostora, da absorbira nastalo energijo, je otrokova glavica še posebej občutljiva za poškodbe.

4. Obvezna ISOFIX pritrditev

i-Size določa, da morajo biti otroški avto sedeži nameščeni z uporabo sistema ISOFIX. ISOFIX vzpostavlja stabilno povezavo med karoserijo in otroškim avto sedežem in zmanjšuje tveganje za nepravilno namestitev v vozilo.

5. Homologacija z i-Size avtomobili

Otroški avto sedeži i-Size so homologirani z vsemi i-Size avtomobilskimi sedeži in s skoraj vsakim vozilom, opremljenim s sistemom ISOFIX. Na ta način boste veliko lažje našli pravi sedež za vaše vozilo. Da je vaše vozilo opremljeno z i-Size sedežem boste prepoznali po logotipu na ustreznem sedežu ali našli v knjižici z navodili za uporabo vašega vozila. Če nimate homologiranega vozila i-Size, morate pri proizvajalcu otroškega avto sedeža preveriti seznam ustreznih vozil.

kako-izbrati-pravi-sedez-4-1100x575.jpg

Še več vsebin in pogosta vprašanja

Najvarnejši objem, ki ga lahko date svojemu otroku
Kako izbrati avtosedež?
Kateri avtosedež je primeren za mojega otroka?
Rokovanje z avtosedežem
Rabljeni avtosedež? Ne, hvala!
Vožnja v nasprotni smeri
i-Size - še višji nivo varnosti
Testiranje avtosedežev
Po avtosedež v Baby Center
Pogosta vprašanja