Brskaj po izdelkih

Brskaj po vsebinah

logo-1.gif

V spletni trgovini niso prikazani vsi izdelki, ki so na voljo v poslovalnicah. Razpoložljivost velikostnih številk oblačil in obutve prosimo preverite s klicem v izbrano poslovalnico

Razvoj stopala in vloga starša

Strokovnakinja na področju razvojne nevrofizioterapije, nam je odgovorila na nekaj ključnih vprašanj pri razvoju stopal:

Foto_0084-4.jpg

Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka s specialnimi znanji iz razvojne nevrofizioterapije. S svojim delom skuša pomagati zmanjšati ali povsem preprečiti težave v razvoju otrok, hkrati pa daje velik poudarek na učenje staršev, tako pravilnega ravnanja s svojim otrokom, kot tudi individualno prilagojenih vaj. Dojenčke in tudi večje otroke obravnava celostno in prilagojeno težavam posameznika. Dejstvo, da je tudi sama mama dveh navihancev, pa ji velikokrat pomaga tudi pri svojem delu, kjer ji tudi tovrstne izkušnje pomagajo pri razumevanju otrok in staršev.


Zakaj je potrebno posebno pozornost nameniti pri prvi izbiri obutve?     

  • Stopalo je na začetku razvoja še zelo mehko, saj stopalo v večini tvori še hrustanec, ki se skozi mesece, leta, vedno bolj preoblikuje v kosti. Glede na samo hitrost rasti stopala, zakostenevanje ne poteka tako hitro kot raste stopalo. Zakostenevanje stopala se običajno zaključi nekje okoli 15., 16. leta starosti, kar pa ne pomeni tudi, da je rast stopala takrat že 100% zaključena. 

Kako lahko starš spodbudi pravilen razvoj?

  • Torej na pravilen razvoj stopal lahko starši vplivajo že v obdobju dojenčka, da poskrbijo za ustrezno kvaliteto gibalnega razvoja svojih dojenčkov, da se zavedajo pomembnosti baby handlinga. Prav tako veliko pozornosti namenjati samemu položaju stopal, ves čas čim bolj naravnost, še posebej ko začnejo z vstajanjem, velikokrat pa že pred tem. Da so stopala pravilno obremenjena, ne na prstih, ne na notranjem stopalnem loku. To lahko naredijo starši že pri najmlajših.
noge4-3.jpg
shutterstock_500712478.jpg

Drži, da se stopalo najbolje razvije brez pomagal oz opore?

  • V kolikor je stopalo prosto je tudi bolj aktivno. Na splošno je za pravilen razvoj stopal, poleg bose hoje, izjemnega pomena tudi čim bolj raznoliko in kvalitetno gibanje celega telesa. Prav tako je pomembno čim več pridobivanja informacij iz različnih podlag, po katerih otrok hodi.

Pomen higiene in skrbi za čevlje in nogice?

  • Otroške nogice moramo ohranjati primerno negovane, da bo hoja v čevljih čim bolj udobna in kvalitetna. Nogice naj bodo čim bolj suhe, če se otroške nogice potijo, poskrbimo da bo otrok lahko dovolj časa tudi brez obutve, da nogice lahko čim več ˝dihajo˝. Za v obuvalo je dobro, da otrok vedno nosi nogavice, da čevelj ne pritiska direktno na kožo. Izjema so seveda poletna obuvala, ki so temu primerno tudi oblikovana in narejena. Tako kot za stopala moramo ustrezno poskrbeti tudi za obuvala, če želimo da bodo služila svojemu namenu dovolj dolgo.
ll.jpg