Brskaj po izdelkih

Brskaj po vsebinah

logo-1.gif

V spletni trgovini niso prikazani vsi izdelki, ki so na voljo v poslovalnicah. Razpoložljivost velikostnih številk oblačil in obutve prosimo preverite s klicem v izbrano poslovalnico

Nasveti, ki vam bodo olajšali izbiro prave obutve

Tako kot ljubezen, tudi čeveljčki vedno pridejo v paru in se skupaj odpravijo novim dogodivščinam naproti. Da bo pot varna in udobna, poskrbi obutev iz trgovine Baby Center.

  • Izberimo pravo številko! Ko preverjamo velikost čevlja, mora otrok nogo obremeniti s svojo težo. Čevlja pri tem ne zapenjamo, temveč mu stopalo pomaknemo čisto naprej, pri čemer pazimo, da prstkov nima pokrčenih. Če mu pri tem ostaja za prst prostora, bo velikost prava.
  • Čevelj se mora prilagoditi stopalu in ne obratno. Najbolje je, da je čevelj v predelu pete stabilen, mogoče celo malenkost ojačan, v sprednjem delu stopala pa mora biti dovolj širok, da prstki niso utesnjeni. Podplat mora biti dovolj mehek in upogibljiv v vseh smereh, še posebej v predelu prstov. Če vremenske razmere dopuščajo, naj bo čevelj nizek, torej pod gležnjem, kar krepi otrokovo ravnotežje in stabilnost. Najboljši so čevlji brez notranjih podpornih lokov, saj to stopalu omogoča večjo aktivnost. Čevelj ne sme biti pretežek, saj to lahko vpliva na samo kakovost hoje, pa tudi otrokovo željo po aktivnosti.
shutterstock_1060344773-1.jpg
shutterstock_1060654517.jpg
  • Izbor naredimo mi, odloči naj otrok. Starši moramo vedeti, kaj je pri izbiri obuvala pomembno in od česa ne odstopamo. Zato je najbolje, da otroku v izbor ponudimo čevlje, za katere vemo, da so primerni in kakovostni. Otroka vkljucčmo na koncu, da dobi občutek, da je sam izbral obuvalo, ki mu je tudi vizualno všeč.
  • In najpomembnejše - čevelj naj ne bo rabljen. Nošeni cevlji so se oblikovali in obrabili po nogi nekoga drugega. Če rabljen čevelj obujemo otroku, ki s hojo šele začenja, mu s tem vsilimo tudi vzorec hoje nekoga drugega.
noge4.jpg
Foto_0084-2.jpg

"Otroško stopalo se razvija vse do šestega, sedmega leta, raste pa seveda še veliko dlje. Z razvojnega vidika je zato zelo pomembno da je izbira obutve pravilna, še posebej ob prvih korakih. S tem starši veliko pripomoremo h kakovostnemu razvoju stopalnih struktur, stopalnih lokov, ravnotežnostnih odzivov in obcutka gibanja v prostoru, pa tudi k sami kakovosti telesne motorike in razvoja otrokovih gibalnih sposobnosti in spretnosti."

dipl. fiz. Špela Gorenc Jazbec